Novo - "Šaptačica grudnjacima"

Feministice su ga zvale instrumentom  za mučenje žena i pozivale na njegovo spaljivanje. Naše su ga čukunbake doživljavale kao osloboditelja u odnosu na njegova „praoca“- korzet, u kojem jedva da se moglo disati.

Priča o ženskim grudima i Heidi Zak, ženi koju zovu “Šaptačica grudnjacima”

Feministice su ga zvale instrumentom  za mučenje žena i pozivale na njegovo spaljivanje. Naše su ga čukunbake doživljavale kao osloboditelja u odnosu na njegova „praoca“- korzet, u kojem jedva da se moglo disati. Muškarci su, pak, uvjereni kako je grudnjak izmišljen da muči njih – jer neke doista nije lako skinuti, a ima i takvih koji muškarce drže u zabludi o „pravom stanju na terenu“. Na kraju dana, i one žene koje nemaju veze s feminističkim pokretom jedva čekaju da ga skinu, uz dobru staru konstataciju da je „dom tamo gdje on nije“. Govorimo o grudnjaku, naravno. Nije ni čudo što nismo lude za njim: istraživanja su utvrdila da čak 85 posto žena nosi pogrešan grudnjak - bilo oblikom ili veličinom košarice - što izaziva osjećaj nelagode, neudobnosti, sputanosti, a može prouzročiti čak i bolove u kralježnici (ukoliko, primjerice, preteške dojke imaju preslabu podršku pa se opterećenje prenosi na leđa). Zar je moguće toliko slabo poznavati vlastito tijelo da nismo u stanju pogoditi pravu veličinu grudnjaka? Upravo u tome je problem – mnoge žene nagađaju koji su broj. 

„Čak pedeset posto djevojaka nikad nije bilo na pravom, profesionalnom mjerenju grudi, već je svoj broj otkrilo metodom pokušaja i pogreški tj. isprobavanjem različitih veličina. Ne možemo ih kriviti. Brojne prodavaonice donjeg veša uopće ne nude uslugu 'fittinga' iako bi trebale, jer je riječ o odjevnom predmetu koji žene nose na svakodnevnoj bazi.“ Zaključak je to Heidi Zak, jedne od osnivačica online tvrtke ThirdLove, sa sjedištem u San Franciscu, koja na svojoj web stranici prodaje donji veš i grudnjake za koje tvrde da su „toliko udobni da ćete zaboraviti da ih imate“. Heidi, simpatična plavuša, inače bivša menadžerica u Googleu, dobila je nadimak „Šaptačica grudnjacima“ jer je u stanju već površnim pogledom na ženske grudi pogoditi koja im veličina pristaje. I ne samo to, patentirala je mobilnu aplikaciju uz pomoć koje žene mogu same izmjeriti svoje grudi kod kuće i napokon saznati kakav im model grudnjaka i veličina najbolje pristaju (koliki potencijal dotični patent nosi najbolje govori činjenica da su u njega novac investirale bivša direktorica kompanije Spanx Laurie Ann Goldman i bivša direktorica slavnog brenda donjeg veša Victoria's Secret Lori Greeley). Mnoge žene stoga od Heidi Zak danas traže razne savjete vezane uz kupovinu i održavanje grudnjaka. 

„Nevjerojatno je koliko malo žene znaju o svojim grudima. Primjerice, većina nema pojma da tijekom života čak šest puta promjene veličinu grudnjaka. Uzroci tome su različiti - variranja u težini od plus ili minus pet kilograma već zahtjevaju novi broj, a tu su i drugi faktori koji mogu utjecati na veličinu grudi poput trudnoće, hormonskih promjena, godina, zdravstvenih problema...To što vam je neki grudnjak savršeno pristajao kad ste ga prije godinu dana kupili, ne znači da ga možete nositi dok se ne 'raspadne'“- upozorava Zak, koja je svoju kompanija osnovala pomalo iz očaja, kako kaže kroz smijeh. 

Polovici žena, i meni među njima, ne pristaje savršeno niti jedna od standardnih veličina grudnjaka, što ih čini frustriranima i nervoznima, pogotovo kad krenu u kupovinu donjeg veša. Upravo me jedan takav trenutak očaja u garderobi motivirao da 2013. osnujem „ThirdLove“ te ženama ponudim ono za čim čeznu - veći izbor veličina i udobne grudnjake koji ih neće sputavati već isključivo podržavati - priča Heidi. Pa su tako uveli veličine na pola broja, olakšavši život brojnim damama.

Prosječna žena, pokazale su ankete na tu temu, posjeduje devet grudnjaka, no iz ladice uglavnom vadi dva ili tri ista. A baca ih tek kad se naramenice potpuno razvuku, pokida čipka ili iz njega ispadne punjenje. U stanju smo dugo ignorirati znakove koji nas upozoravaju da bismo hitno trebali nabaviti novi grudnjak. Koji su to znakovi? Ako se bilo koji dio grudnjaka urezuje u kožu, ostavljajući crvenilo, preuzak je. Ako na njemu postoje neravnine, košarice su vjerojatno prevelike zbog čega se višak materijala gužva. Ako pak centar grudnjaka nije naslonjen  na kožu ili vam dio prsa „curi“ iz košarice, definitivno vam treba veći broj. Ako vam naramenice „plešu“ čak i kad su najzategnutije, ili ih pak morate do kraja raširiti kako vas ne bi žuljale, promašili ste svoj broj, baš kao i kad vam se traka grudnjaka na leđima urezuje u kožu.

Ima li „Šaptačica grudnjacima“ još koji dobar savjet vezan uz grudnjake koji bi voljela podijeliti s nama? Naravno. Primjerice, da grudnjake perete svaka dva tjedna - s obzirom na njihovu delikatnost bilo bi najbolje da to činite ručno, no ako za to nemate vremena, potrudite se barem staviti ih u zatvorenu platnenu vrećicu prije nego što ih ubacite u mašinu. I nikad, baš nikad ih ne stavljate u sušilicu. Nakon nekoliko pranja naramenice grudnjaka će se opustiti pa ih je dobro jednom mjesečno ponovno namjestiti na najpogodniju poziciju. I za kraj, Heidi smatra da bi svaka žena trebala investirati u pet vrsta grudnjaka: 

  1. jednobojni i jednostavni „t-shirt grudnjak“ koji, kako mu ime govori, savršeno pristaje ispod obične bijele majice
  2. grudnjak bez naramenica, za sve otvorene haljine i topove koje nosimo ljeti i u posebnim prilikama
  3. sportski grudnjak za koji je najvažnije da dobro drži grudi grudi
  4. „fashion“ grudnjak, dovoljno seksi i zanimljiv da ga možete nositi ispod otvorenog sakoa, prozirne tunike ili čak - samoga
  5. „kućni grudnjak“ toliko udoban da ne primjećujete da ga imate.

Okvir

Kako izmjeriti svoju veličinu grudnjaka

Najprije odredite osnovnu veličinu, koja se temelji na podprsnom opsegu i to na način da mjerite preko leđa u visini mjesta gdje se grudnjak obično zakopčava i naprijed ispod grudnog nabora. Tako ćete odrediti osnovnu veličinu: 65, 70, 75, 80, 85 itd. Određene su tako da odgovaraju opsegu 2 centimetra manjem i 2 centimetra većem od navedenih veličina. To znači da, primjerice, veličina 80 odgovara izmjerenom opsegu 78-82 centimetra ispod grudi. 

Potom izmjerite prsni opseg. Krojački metar postavite preko leđa u visini mjesta gdje se grudnjak obično zakopčava, a preko prsnih bradavica do prsne kosti i udubine među grudima. Ta mjera se kasnije uspoređuje s osnovnom veličinom koju ste izmjerili. 

Veličina košarica 

Kad dobijete osnovnu veličinu i opseg, možete odrediti veličinu košarice i to na sljedići način: ako je prsni opseg veći od potprsnog opsega za 12-14 centimetara, vjerojatno odgovaraju košarice A. Ako je prsni opseg veći od potprsnog opsega za 14-16 centimetara, odgovaraju košarice B. Ako je prsni opseg veći od potprsnog opsega za 16-18 centimetara, odgovaraju košarice C. Ako je prsni opseg veći od potprsnog opsega za 18-20 centimetara, odgovaraju košarice D. Ako je prsni opseg veći od potprsnog opsega za 20-22 centimetara, odgovaraju košarice E.  Ako je prsni opseg veći od potprsnog opsega za 22-24 centimetara, odgovaraju košarice F. Kada se na grudnjaku nalazi oznaka veličine košarice s dva slova, primjerice AA, riječ je o veličini između A i B.

GRUDNJAK ALMA RAS HAPPY GRUDNJAK ALMA RAS NATALI

GRUDNJAK ALMA RAS BARBARA GRUDNJAK ALMA RAS KANA

Nedjelja Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak Subota Siječanj Veljača Ožujak Travanj Svibanj Lipanj Srpanj Kolovoz Rujan Listopad Studeni Prosinac