Mala škola govora tijela

Ako je vjerovati profesoru Albertu Mehrabianu sa Sveučilišta UCLA, 55 posto onoga što poručujemo svijetu dolazi od govora tijela, 38 posto od tona glasa, a tek sedam posto od onoga što govorimo. Da je govor tijela kojim slučajem predmet na fakultetu, holivudske dive Jane Maynsfield i Marilyn Monroe mogle su ga predavati, baš kao i pop zvijezda Madonna te reality zvijezda Kim Kardashian.  Evo što od njih možemo naučiti

Crno-bijela fotografija iz davne 1957. na kojoj talijanska glumačka diva Sophia Loren pilji u bujne grudi svoje kolegice Jayne Mansfield, s izrazom lica kao da je upravo zagrizla u iznimno kiseli limun, jedan je od kultnih dokaza vječnog ženskog odmjeravanja, ali i moći govora tijela. Fotografija je snimljena na partyju filmskog studija Paramount organiziranom Sophiji u čast, koji joj je Jane pokvarila. “Osjećala sam se upravo onako kako moj pogled sugerira da sam se osjećala”, prisjetila se Sophia. Večer je počela divno, skupila se sva holivudska elita, to je bio tulum dobrodošlice njoj kao mladoj glumici koja je stigla iz Europe…a onda se pojavila ona. “Jane je stigla zadnja i zamamno njišući bokovima  došla baš do mog stola i sjela.Tada je bila velika zvijezda i svi su naravno gledali u nju. Ja sam, pak, piljila u njezine grudi, bojeći se da će joj bradavice ispasti na stol, koliko je imala dekolte. Priznajem, nije mi bilo drago što su njezine grudi zasjenile moj trenutak”, prisjetila se slavna Talijanka.

Jayne nije padalo na pamet da svoje grudi obuzda grudnjakom, pustila ih je da “govore” sve ono što je željela poručiti svijetu (da je seksi, provokativna i slobodoumna), a sličnu su priču “pričale” i grudi glumice Marilyn Monroe na proslavi četrdeset i petog rođendana američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja održanoj 19. svibnja 1962. Prelijepa glumica došla je na pozornicu Madison Square Gardena ogrnuta bundom ispod koje se nazirala haljina, a kada ju je skinula, svi su duboko uzdahnuli. Marilyn je na sebi imala pripijenu haljinu boje kože u koju je ručno ušiveno 2500 kristala i 6000 cirkona, ispod koje nije nosila ni grudnjak ni gaćice. Haljinu je napravio poznati kostimograf Jean Louis,  bila je toliko uska da su je doslovno morali zašiti na Marilyn u stojećem položaju, a odluka glumice da ne odjene donje rublje kako se ne bi nazirali nikakvi šavovi dodatno je naglasila dojam golišavosti.  Glumica je jedva hodala u njoj pa je na pozornicu doslovce doskakutala i ispred 15 tisuća ljudi predsjedniku otpjevala pjesmu "Sretan rođendan”, a o toj se seksi čestitki pričalo još tjednima.

“ Bog nam nije dao tijelo da ga skrivamo, već da ga pokažemo”, konstatirala je slavna diva.  Marilyn je u mnogočemu bila uzor pop zvijezdi Madonni, koja se na dodjeli Oscara 1991. pojavila se u nude haljini iznimno nalik onoj koju je Marilyn nosila na predsjednikovom rođendanu. Dvije godine kasnije Madonna je otišla korak dalje, odjenuvši seksi nude korzet sa špičastim grudnjakom, djelo  francuskog kreatora Jean Paul Gaultiera, koji je postao ultimativni modni hit desetljeća. Još je jedna stvar spajala Marilyn i Madonnu- obje su imale “soft spot” za članove klana Kennedy- krajem osamdesetih Madonna je imala aferu sa sinom pokojnog predsjednika, Johnom F. Kennedyjem Juniorom. 

Postoji li netko tko danas svojim stavom, seksipilom i govorom tijela može parirati ovim dvjema divama? Jedino reality zvijezda Kim Kardashian koja je raskošne obline ponovno vratila u modu. Nakon što se 2007. na televiziji počeo prikazivati reality show “Keeping Up With The Kardashians”, štrkljavicama je odzvonilo. Kim je koristila svaku prigodu da pokaže svoje bujne grudi i još bujniju stražnjicu te otvoreno igrala na kartu seksipila i govora tijela kad god joj je to zatrebalo.  I vi želite savladati govor tijela? Evo na što trebate obratiti pažnju!

STAV

Ako je naše tijelo uspravno, odašiljemo poruku svog samopouzdanja, sigurnosti i nadmoći. Pogrbljeno držanje okolina interpretira kao držanje nesigurne, sramežljive i podređene osobe koja ima nisko samopouzdanje.

POGLED

Izbjegavanje kontakta očima čini vas nedostupnima i mentalno odsutnima. Kontakt očima je ključni pokazatelj nečije vjerodostojnosti. Držite neprekidan kontakt očima do pet sekundi nakon čega pogled možete skrenuti pa ga opet uspostavite. Kad želite nekoga pozdraviti nasmiješite se i podignite obrve i tako će vaša prisutnost u osobi koju pozdravljate probuditi   osjećaj ugodnosti i opuštenosti. Na tu suptilnu gestu naučili smo odgovarati pozitivno još kao bebe jer majke se često smiješe i dižu obrve kad se obraćaju svojoj dojenčadi.

GOVOR

Poželjno je mijenjati visinu i intonaciju kako bi nadopunili verbalnu poruku i na taj način izbjegli monotoniju. Prespor govor daje dojam nezainteresiranosti i neznanja izazivavši dosadu kod sugovornika. Prebrz govor izaziva nepovjerenje i zbunjenost jer je slušatelju teško pratiti govornika. Budite umjereni i dinamični u pričanju. Način na koji nešto govorimo važan je jednako kao i ono što govorimo.Korištenje ruku dok govorimo, odnosno gestikuliranje njima u očima sugovornika čini nas samopouzdanim osobama. Uz to, u ljudskoj je prirodi 'govoriti' s rukama kada se osjećamo ugodno. Dok razgovarate s nekim pružajte ruke prema njemu kao da mu dajete komad papira, a zatim ih vratite k sebi. 

TJELESNI ADUTI

Istaknite one koji vas čine samopouzdanima, bilo da su u pitanju vaše oči, guza ili grudi. U ovom dijelu puno toga za vaše samopouzdanje može napraviti lijepo donje rublje.  Evo našeg izbora…

FOTO: Profimedia

Nedjelja Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak Subota Siječanj Veljača Ožujak Travanj Svibanj Lipanj Srpanj Kolovoz Rujan Listopad Studeni Prosinac